Thursday, August 13, 2020

Verplichte kost

Ik word elke dag gevraagd mijn mening te geven over zaken. Doe ik natuurlijk niet. De vragensteller (ikzelf) kan de pot op.

De Jonge heeft aangegeven dat verplichte quarantaine nog even uitgesteld wordt. Er is weer een hoop discussie om deze maatregel. Immers, een ander gaat jou vertellen wat je moet doen! En er zijn er nogal wat die daar helemaal geen zin in hebben. Want, 'ik bepaal zelf wel wat ik doe'. Nee, huislul, dat doe je niet. Behalve dat je netjes belasting betaalt (wordt jou opgedragen), je netjes voor rood stopt met je aso-bak (dat wordt jou verplicht) en je netjes je boodschapjes afrekent bij de kassa (dat wordt jou verzocht en daar geef jij netjes gehoor aan), moet jou ook gezegd worden wat jij moet doen tijdens corona.

Waarom? Omdat mensen hun verantwoordelijkheid niet kunnen nemen en dragen. En omdat jij het zelf niet kunt, moet een ander (de regering in dit geval) die beslissing dus maar nemen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld vergelijken met iemand die het Syndroom van Down heeft. Hoe aardig, lief en eerlijk die ook zijn, ze moeten verteld worden dat ze geen kinderen mogen maken. Die verantwoording kunnen ze niet aan. Ofwel, omdat ze zelf die beslissing niet kunnen maken, moet een ander dat voor ze doen. Nog een voorbeeld: mensen die alleen maar slecht eten en daardoor het dubbele wegen van wat ze eigenlijk zouden moeten wegen. Zegt niks over hun, ze kunnen hartstikke lief en aardig zijn. Punt is, als ze zelf niet beslissen om af te vallen, dan moet een ander dat voor ze doen. Want is het nou eenmaal gevaarlijk om zo zwaar te zijn. Dat een ander voor jou beslist, hoeft helemaal niet negatief te zijn.

Weet je, je bent zoals je bent, en dat is prima. Maar af en toe moet een ander (de regering in dit geval) nou eenmaal een keuze maken die voor jou het beste uitpakt. Dat snap je niet omdat jij zelf wel bepaalt wat je doet. Buiten het feit dat je dat helemaal niet doet (ik zie je geen politieauto inhalen met 180 km/u), moet je accepteren dat een ander soms een beter inzicht heeft dan jij. Accepteer dat. Oké, ik ben het ook niet altijd met Den Haag eens, maar het gaat hier om onze gezondheid. Om die van jou. Ze willen dat jij op een prettige manier oud wordt en daarom leggen ze die maatregelen op.

En als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor de zorg. Die mensen zijn al uitgeput (en uitgeknepen, want ze verdienen te weinig) terwijl een tweede coronagolf zich al aandient. Alleen omdat jij met je gepebek weigert 1,5 meter afstand te houden, je handen niet wast, geen mondkapje in het ov/vliegtuig wilt dragen, etc. Er zijn al meer dan 20 miljoen besmettingen, 750.000 mensen zijn al overleden aan corona en dagelijks komen er, wat, 10.000 besmettingen bij? Wat begrijp je niet aan dat virus?

Hele economieën storten in, landen knallen in de schulden, bedrijven moeten sluiten, mensen verliezen hun baan en misschien wel hun huis. Wereldwijd wordt de schade geschat op 12.000 miljard! Ga jij dat betalen? Ik vermoed van niet. Hoeft ook niet, het geeft aan met wat voor soort probleem we leven. Open je ogen en zie dat opgelegde maatregelen (zoals verplichte quarantaine) het beste met de maatschappij voor hebben. Dus ook met jou.

1 comment:

moonie said...

'met je gepebek'
:D