Saturday, September 12, 2020

Rap mee stoppen

Lees je een bericht over een of ander kind (Silentó, schijnt met zijn 12-jarige gezicht toch al 22 te zijn) dat met een kleine bijl mensen heeft aangevallen, blijkt het om een rapper te gaan met kennelijk een hit: Watch me (Whip/Nae Nae).

Nou, weet niet of die zin ergens op slaat of dat ie grammaticaal correct is, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Ook niet dat een rapper een gewelddadige daad verricht. Dat hoort er vandaag de dag immers bij, dus ik kijk daar niet meer van op. Waar het mij wel om gaat, is dat zijn video van dat lied al 1,7 miljard keer bekeken is! Ergens geen wonder dat je dan ontspoort op die leeftijd, want met zoveel inkomsten en roem denk je dat je God zelf bent. Kijk maar naar die arme Britney Spears, die was toch ook totaal, maar dan ook totaal de weg kwijt.

Maar waar het mij nog meer om gaat, lieve lezers (lezers... of is het er nog maar 1? ), is dat een of ander dom kutlied 1,7 miljard kijkers heeft en zoiets als Paint it black van The Rolling Stones maar luttele tientallen miljoenen kijkers. Oké, er is een video dat 290+ miljoen keer is bekeken, maar dat is een lyrics video (wel een mooie trouwens).

Dan denk ik, naar welk bedenkelijk niveau is de jeugd van tegenwoordig afgezakt opdat je zulke baggerrap prefereert boven een steengoede klassieker? Ik ben zeker niet vies van rapmuziek, maar dat soort shit van Silentó of die softe shitrap als Post Malone - Psycho ft. Ty Dolla $ign (786 miljoen) of Travis Scott - SICKO MODE ft. Drake (659 miljoen) of nog erger Lil Nas X - Old Town Road ft. Billy Ray Cyrus (512 miljoen). Allemaal van die huisvrouwenrap, kennelijk gemaakt met dezelfde producer, want al die stemmen lijken op elkaar omdat ze bewerkt zijn. Bizar geluid vind ik dat. Het maakt het nep, alsof je niet op je eigen stem vertrouwt.

Waarom zijn die video's zo populair? Mooie vrouwen, mooie auto's, heel veel geld, 50 beelden per seconden (beetje overdreven, en die extreem korte beelden in die muziekvideo's vind ik overigens een mooie vinding. Soms wat te veel van het goede, maar zeer interessant). Misschien dat het stoer is om die muziek goed te vinden. Niemand vind het goed, maar het moet, anders hoor je er niet bij. Dus speel je het maar af op je speakers terwijl je rustig aan het fietsen bent. Alsof ik daar naar wil luisteren... Je hebt verdomme toch een koptelefoon?!

Aan de andere kant van het spectrum heb je drill rap. Hahaha! Wat the vok zijn dat voor video's dan?! Die staan een beetje te rappen met hun gezicht helemaal bedekt! Doek voor hun mond en neus, grote donkere zonnebril voor de ogen en capuchon over het voorhoofd. Beetje pistolen nadoen met je handen of andere wapens laten zien en daarmee andere groepen uitdagen. Ik lach er wel om maar eigenlijk is het intriest dat je dit moet doen. Je moet dit doen anders ben je niet stoer. En stoer zijn is de norm. En hoe stoerder hoe hoger op de ladder. Als het net even verkeerd loopt, weten we allemaal waar het op uit draait: de dood. Meestal met een steekwapen, in ieder geval nu nog in Nederland. Jeugd loopt met een mes rond uit angst om neergestoken te worden.

Bizar allemaal. De ene helft luistert naar slappevlarap (ik gok toch echt dat dat 1 woord moet zijn, net als langetermijnvisie) en de andere helft wordt doodgestoken omdat hij zich juist (te) hard verwoordt. Nee, neem dan een nummer als Paint it black (alleen die eerste 15 seconden al) of Light my fire van The Doors (zulke instrumentale gedeelten kunnen ze tegenwoordig niet meer maken) of Bullet in the head van RATM. Dat zijn nummers.

Helaas hebben we allemaal een andere smaak, dus is er ook diversiteit in muziek. Prachtig natuurlijk. Je zult toch iedere dag, de hele dag naar hetzelfde liedje moeten luisteren, haha. Nee, dan maar die softpornorap met dezelfde soorten stemmen . Of wie dan ook in de wereld die muziek maakt/maken. Allemaal goed. Zoveel mensen, zoveel smaken.

No comments: