Tuesday, August 30, 2022

Straf

Droogte, overstromingen (Pakistan), boerenprotesten, inflatie, asielzoekers. Wat  toestand allemaal. En dan hebben we het meest treurige nieuws nog niet eens genoemd: Simon en Nick gaan scheiden!

Drama in Nieuw-Beijerland. Truck rijdt op een dijk naar beneden waar net een groep mensen aan het BBQ-en is in een tent en de truck dus niet ziet aankomen. Het ongeluk heeft 7 doden tot gevolg. In zo'n klein dorp kent iedereen iedereen en komt de klap hard aan. Ouders zijn hun kind van het ene op het andere moment kwijt. Iets ergers bestaat er niet in de wereld, je kind naar zijn/haar graf brengen. Behalve dan dat je kind verdwijnt en je geen idee hebt waar het is en wat er is gebeurd. Dan is er geen eens een graf.

De chauffeur van de vrachtwagen, wat doen we daarmee? Als ik me niet vergis, had hij niet gedronken. En ik neem maar aan dat hij het niet expres deed. Wat gebeurt er met je als je een asbak op iemands voet laat vallen? Dan krijg je waarschijnlijk een paar scheldwoorden te horen, het slachtoffer heeft pijn, loopt even mank, je zegt sorry en dat is het wel zo'n beetje. Dat is van een heel andere orde dan 7 mensen die overlijden door jouw fout. Het principe blijft hetzelfde: wat was de intentie? Nou, niet om 7 mensen om te brengen. Je bent misschien wel verantwoordelijk voor je daad, maar zolang je het niet expres doet, ben je dan ook schuldig? Voor het laten vallen van die asbak ben je ook verantwoordelijk, alleen zijn de consequenties een stuk minder ernstig.

De vrachtwagenchauffeur zit nog steeds vast. Ik vind dat niet eerlijk. Moet hij straks de gevangenis in omdat zijn gevolg ernstiger is dan die van de asbak? Dat is toch gewoon pure pech? Als hij het expres heeft gedaan, is het een andere zaak. Dan is het moord. Zevenvoudige moord. Maar hij deed het niet expres (hoop ik). Stel nou dat die groep mensen er op dat moment niet was, dan was er niks aan de hand geweest; zelfde ongeluk. Die mensen waren er helaas wel, er voltrok zich een drama, en omdat de chauffeur op het verkeerde moment op de verkeerde plek was (afgezien van de slachtoffers natuurlijk), wordt zijn straf opeens anders. Ik vind dat gek.

No comments: