Thursday, June 18, 2020

Vluchtgedrag

Vanaf/op Schiphol mogen straks meer dan 500.000 vluchten vertrekken en aankomen. Omwonenden hebben geklaagd en ideeën ingebracht over hoe ze het anders zouden willen zien. Of eigenlijk: horen.

Daar kan ik me wel iets bij indenken. 500.000 vluchten per jaar (dank P. > er stond 'per dag'! :D), dat is nogal wat. Het zijn er eigenlijk iets meer, maar 500.000 is een mooi rond getal. Hoeveel vluchten hoort een omwonende eigenlijk per dag? Als je die getallen moet geloven kom je uit op rond de 1400. 1400 vluchten per dag! Da's bijna een vlucht per minuut en dat is inclusief de nacht. Iedere minuut van de hele dag vertrekt of arriveert er een vliegtuig van/op Schiphol. Dan mag ik hopen dat je goede isolatie hebt.

Logistiek vind ik het ook nogal een dingetje. Een vliegtuig moet taxiën naar de startbaan of omgekeerd naar de slurf. Ondertussen cirkelen er vliegtuigen als aasgieren rond het vliegveld terwijl andere al de landing of vertrek hebben ingezet. Ik zou helemaal gek worden om dat te coördineren. Best interessant eigenlijk hoe dat proces geleidelijk is gegroeid. Vroeger kwam er maar 1 vliegtuig aan en ging er later eentje weg (diezelfde natuurlijk :D). Toen kwam er nog 1 bij, dat ging nog wel. Langzaamaan werden dat er 100 op een dag. Daar moet je al een flink schema voor maken. Dan denkt iemand: nou, 500 vliegtuigen per dag kunnen we ook wel begeleiden. Als deze vlucht nou om die tijd aankomt, en die gaat om die tijd weg, dan kunnen we die derde alvast laten taxiën terwijl de vierde in de lucht hangt en de vijfde passagiers aan boord laat en de zesde wacht alvast aan de start van de startbaan waarbij de zevende wel achter de vierde aanvliegt en eeh waar was ik...??

Intrigerend. Als omwonende heb je daar geen boodschap aan. Er zijn mensen die dan zeggen dat ze geen medelijden met omwonenden hebben, want dan moeten ze maar niet bij Schiphol gaan wonen. Zo een mens ben ik niet. Wellicht dat het de omwonende helpt het passeren van een vliegtuig elke minuut te accepteren als hij/zij/het het bewonderenswaardig vindt hoe het allemaal tot stand is gekomen.

Hoe het ook zij, ik was verbaasd dat het überhaupt mogelijk is om 1400 vluchten per dag te begeleiden. En dat is alleen nog maar Schiphol. Wat dacht je van Frankfurt, Londen, New York, Singapore en meer van die tussenstations. Een korte zoektocht levert een aantal van circa 50 miljoen per jaar over de hele wereld op (inclusief privévluchten, militaire vluchten en geschatte niet geregistreerde vluchten - vanuit Colombia ofzo? haha - ). Per dag hangen er dan zo'n 137.000 vliegtuigen in de lucht

137.000. Dan valt 1400 wel mee.

No comments: