Wednesday, November 4, 2020

Een president scheppen

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn weer in volle gang. Dat wil zeggen, ze zijn de stemmen aan het tellen. Op dit moment. Of slapen ze nu? Nee, de dag begint daar later. Dan hier. Niet dan Japan. Daar is het al begonnen. De dag ervoor dan. De vorige dag begint vroeger dan de latere dag verderop. Maar goed, die verkiezingen, dat is toch een bijzonder fenomeen.

Of is het woord verkiezingen meervoud? Er wordt toch maar 1 president gekozen. Misschien wordt er meteen een nieuwe vicepresident gekozen. Maar daar draait het toch niet om, zou je zeggen. Het gaat om die ene persoon, wie wordt er president. Vicepresident of andere aanhangsels, dat interesseert toch helemaal niemand. En wat als het een vrouw wordt, is zij dan presidente? De presidente van Amerika. En als Trump weer president wordt, was er dan ook sprake van nieuwe verkiezingen? Ja, dat dan wel, er is alleen geen nieuwe winnaar. Wel een winnaar maar die is niet nieuw. Sowieso niet, want wie het ook wordt, hij is niet nieuw meer. Dik in de 70 toch?

Ongelooflijk eigenlijk. Hebben ze geen jonge mensen daar wonen ofzo? Is er dan geen enkele democraat of republikein in heel dat land die de volgende 4 jaar niet doodgaat? Joe Biden (middle name Robinette; klinkt als een meisjesvorm van Robin) is geboren in 1943, wat hem thans 77 maakt! Als hij wint is hij 81 en president van een land. Donald Trump (middle name Sinaasappel, klinkt als een vrucht), is van 1946 en is thans 74. Twee opa's die uitmaken wie Amerika gaat presidenteren.

Kiezen
De verkiezingen is 1 groot gevecht, een circus, een manier om je land in tweeën te splitsen. Als je niet voor ons bent, ben je dus tegen ons, zal de democraat en de republikein zeggen. Het gaat erom om de andere partij zoveel mogelijk af te troeven (liefst de grond in te trappen) want dan kan jouw partij heersen en de dingen doen die bij jouw partij horen. Ongeacht wat dat betekent voor de andere partij. Nee, in Amerika ben je geen president van het hele volk.

Ik vind dat 1 grote schande. Je moet kiezen tussen 1 van de 2. Waarom staat er niet iemand op die ertussen staat en zegt 'ik ben voor iedereen'? Nou, dat gebeurt ieder jaar misschien wel. Hoe heet ie kwam er nog aardig ver mee, maar uiteindelijk gaat het toch tussen het 'noorden en het zuiden'. Ik ben niet altijd even blij met onze regering, en de ene hand wast de ander, maar hier gaat het er toch een stuk socialer aan toe dan in Amerika.

Minder stemmen
En dan die manier waarop ze campagne voeren. Je schaamt je rot. Oh, ik zoek even iets op... Pff, wat een bedragen, veel verschillende ook. Het hangt er maar vanaf wat je allemaal meetelt en hoe lang om te bepalen hoeveel geld er omgaat tijdens de verkiezingen. Maar van welke kant je het ook bekijkt, het is gewoon gênant. De partijen hebben letterlijk miljarden om te spenderen aan hun campagnes. Doe normaal en geef wat aan de armen. Tja, als alles zo simpel zou werken...

Het is ook maar wat je wilt. Maanden lang in een auto of bus of vliegtuig, naar iedereen lachen, handjes geven, handje zwaaien, op de foto,  in hotel slapen, korte nachten, chagrijnig als de hel natuurlijk. Je zal zo'n campagneleider zijn. Campagnelijder! Ben je daarna gekozen, dan moet je al die politieke shit slikken op je ouwe leeftijd. Plus dat je iedereen moet uitleggen dat je niet eens de meeste stemmen had!! Hahaha, wat is dat nou voor systeem joh. Zowel vrouwe Clinton als Gore (niet te verwarren met gore Clinton) kregen meer stemmen maar mochten niet naar het witte huis.

Mooi land
Nee, ik zou het wel weten. Geef mijn portie maar aan Fikkie of hoe die Amerikanen hun hond ook mogen noemen. Ik ben er een keer geweest. Fantastisch land! Vet groot, althans vergeleken met Nederland en een garage vol met zagen, en de meest prachtige landschappen en natuurverschijnselen. Steden zijn ook super om te zien. Amerika is echt een aanrader om op vakantie te gaan. Maar dan moet je wel bepalen of je democraat of republikein bent.


No comments: